Wegetariański ketogeniczny sernik na zimno 

Muszę przyznać, że taka opcja sernika była dla mnie nie małym wyzwaniem. O ile serniki pieczone i te z pewną zawartością węglowodanów, nie stanowiły dla mnie żadnego problemu, o tyle opcja bez pieczenia wymagała idealnych proporcji agaru w stosunku do sera twarogowego. Po wielu próbach udało się! Wyszedł i jest genialny w smaku i strukturze. A do tego z pełnym spokojem można go zjeść będąc na diecie ketogenicznej.

Dodatkowym atutem jest bardzo mało składników, a dokładnie tylko cztery oraz to, że robi się go w dosłownie 15 minut. Potem już tylko musi odstać swoje w lodówce.

Dla osób, które nie znają jeszcze produktu jakim jest agar, krótkie wyjaśnienie. Agar jest w pełni wegetariańska substancja żelująca. Pozyskuje się go z plechy krasnorostów (glony wydobywane głównie u wybrzeża Japonii ). Z powodzeniem można go również wykorzystywać przy robieniu dżemów, puddingów itp.

Przepis na wegetariański sernik ketogeniczny. Keto sernik jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Sernik jest z dodatkiem agaru

Składniki potrzebne do keto sernika

  •   twaróg sernikowy w wiaderku- 1 kg
  •   agar- 40 g
  •   kakao- 10 g
  •  odżywka białkowa (najlepiej smak waniliowy, ale każdy inny     też się a- 120 g
  •  opcjonalnie: wiórki kokosowe- 100 g

 

Sposób przygotowania

Twaróg sernikowy mieszamy dokładnie z odżywką białkową. Najłatwiej zrobić to blenderem. Dzięki temu troszeczkę napowietrzymy masę i sernik będzie bardziej puszysty. Następnie dzielimy całą masę na dwie części. Jedna z nich będzie czekoladowa (dodajemy kakao), druga pozostanie waniliowa (możemy do niej dodać wiórki kokosowe ). Kolejnym krokiem jest przygotowanie agaru. Wsypujemy agar do kubka, dolewamy przegotowanej wody (temp. około 90 stopni ) i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy na 5 minut, potem ponownie mieszamy i po połowie wlewamy do obu miseczek z masą. Masa musi dokładnie się połączyć z płynnym agarem. Białą część masy wylewamy do formy i wstawiamy do lodówki na 15 min. Ciemna masa czeka na swoją kolej. Po upływie czasu wylewamy do blaszki czekoladową masę i zostawiamy na całą noc w lodówce.

Jeśli nie zależy nam na dekoracji to może być już koniec. Sernik jest gotowy do zjedzenia. Jeśli jednak zależy nam na pięknym podaniu, to proponuję na górę polewę czekoladową.

Składniki na polewę:

  • kakao ciemne- 2 łyżki
  • śmietanka 30% lub mleko, 3 łyżki
  • masło-1 łyżka
  • ksylitol- 1 łyżka

 

Wszystkie składniki dodajemy do garnuszka i stawiamy na palnik. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia i zagotowania składników ciągle mieszając. Gotujemy 1 minutę, następnie od razu oblewamy polewą cały sernik. Na górę możemy dodać truskawki, maliny, wiórki kokosowe albo orzechy włoskie. 

Przepis na wegetariański deser ketogeniczny. Sernik w pełni białkowo tłuszczowy. Prost i szybki sposób na deser

 

 

Sernik wegetariański dozwolony na diecie ketogenicznej. Sernik z małej ilości składników

WROĆ DO BLOGA

Wegetariański keto sernik na zimno

12 kwietnia 2019

Lorem ipsum dolor sit amet